top of page
Yazarın fotoğrafıAyşe Bedia Dinç

Meme sağlığı ve yeşil çay

Yüzyıllardan beri bitkilerin insan sağlığı üzerine etkileri, uzun ve bitmeyen bir tartışma konusu olmuştur. Günümüzde, bahsi geçen bu bitkilerin sağlık üzerine olumlu ve olumsuz etkileri hakkında bilimsel araştırma sayısı arttıkça, bizde biraz daha net bilgilere ulaşabilir duruma geliyoruz.


Ülkemizde son yıllarda popüler olan, Uzak Doğu’da ise binlerce yıldır tüketilen yeşil çayın sağlık üzerine etkileri konusunda sayısız bilimsel araştırmaya ulaşmak mümkün. Bunlar arasında, yeşil çayın meme sağlığı üzerine olumlu etkileri konusundaki son çalışmalar dikkat çekici.



MEME SAĞLIĞI


Genel olarak, laboratuvar ve hayvan çalışmaları, yeşil çayın bileşenlerinden biri olan Epigallocatechin gallate olarak adlandırılan polifenolün meme kanseri hücrelerinin ve diğer kanser hücrelerinin büyümesini sınırladığı ifade ediliyor[1]. Asyalı-Amerikalı kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada ise daha fazla yeşil çay içenlerin meme kanserine yakalanma riskinin daha düşük olduğunu ortaya koymuş[2]. Bir diğer araştırma, yeşil çay tüketen kadınların meme kanserine yakalanma riskinin %20-30 daha düşük olduğunu ortaya koymuş[3].



Yapılan araştırmalar, yarım fincan yeşil çay içerisinde 2.5 kg taze meyvede bulunan antioksidan olduğu ortaya konulmuştur[4]

Yeşil çayın kanıtlanmış ve henüz kanıtlanmamış faydaları saymakla bitmiyor :) bu konu ile ilgili zaman zaman en güncel araştırma sonuçlarını sizinle paylaşmaya devam edeceğim.


İşin özü, sağlığınız için, günde 2-3 bardak yeşil çay içmeniz kendiniz için yapabileceğiniz en iyi şeylerden. Çayınızın faydalarını en üst düzeye çıkarmak ve güzel bir aroma elde etmek için, tam kaynamamış su (~90 C) kullanarak, 3 dakikadan demleme yapmaya özen gösterin. Afiyet olsun :)


KAYNAKLAR

[1] Singh, B. N., Shankar, S., & Srivastava, R. K. (2011). Green tea catechin, epigallocatechin-3-gallate (EGCG): mechanisms, perspectives and clinical applications. Biochemical pharmacology, 82(12), 1807-1821.

[2] Wu, A. H., Yu, M. C., Tseng, C. C., Hankin, J., & Pike, M. C. (2003). Green tea and risk of breast cancer in Asian Americans. International journal of cancer, 106(4), 574-579.

[3] Yuan, JM (2013). Yeşil çay ile kanserin önlenmesi: epidemiyolojik çalışmalardan elde edilen kanıtlar. Amerikan klinik beslenme dergisi , 98 (6), 1676S-1681S.

[4] Young, J. F., Dragsted, L. O., Haraldsdottir, J., Daneshvar, B., Kall, M. A., Loft, S., ... & Sandström, B. (2002). Green tea extract only affects markers of oxidative status postprandially: lasting antioxidant effect of flavonoid-free diet. British Journal of Nutrition, 87(4), 343-355.


TIBBİ SORUMLULUK REDDİ

Bu bilgiler yalnızca eğitim amaçlıdır ve herhangi bir tıbbi veya sağlık tedavisinin tavsiyesi veya onayı olarak görülmemelidir. Herhangi bir bitkisel tedavi uygulamadan önce lütfen bir sağlık uzmanına danışın.

238 görüntüleme3 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

3件のコメント


neval1308
2022年8月05日

Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.

いいね!

utku_guvenc
2022年8月04日

çaylarınızın tadı efsane. Değerli bilgileriniz için teşekkürler

いいね!

gamzearzu88
2022年8月04日

Çok faydalı bir bilgi oldu teşekkür ederiz

いいね!
bottom of page